Het stroomlijnen van digitale samenwerking voor een betere impact op het onderwijs

Een case study van GO! Spectrumschool

Inleiding

GO! Spectrumschool, een middelbare school in Antwerpen met campussen in Deurne en Borgerhout, heeft een sterke groei gekend. Dat ze daarbij ook nog eens de nodige aandacht besteden aan digitalisering, maakt het des te indrukwekkender. Het doel was tweeledig: hoe stellen we onze medewerkers in staat om efficiënter samen te werken en met welke tools moet dit naar de toekomst toe? Echter, de school werd geconfronteerd met uitdagingen zoals gefragmenteerde digitale workflows en inconsistent gebruik van verschillende platformen. HighGround werd ingeschakeld om deze uitdagingen inzichtelijk te krijgen.

De Spectrumschool kende de laatste jaren een sterke groei!

Aanpak

Om een overzicht te krijgen van de digitale situatie bij Spectrumschool, werd een gefaseerde aanpak gehanteerd:

Fase 1: Diepgaande ontdekking

Diepgaande interviews met medewerkers van verschillende afdelingen brachten de complexiteit van het digitale landschap in kaart. Er werd een mix van platformen gebruikt, waaronder Smartschool, Google Drive, Microsoft365 en Myro, wat leidde tot inefficiënties en verwarring. Meer dan 15 uur aan interviewmateriaal werd geanalyseerd om de belangrijkste pijnpunten en behoeften te identificeren.

Fase 2: Nulpuntmeting digitale skills

Een digitale bevraging onder het personeel leverde kwantitatieve data op over de digitale vaardigheden binnen de school. Met meer dan 130 respondenten werd een nulpuntmeting van de digitale maturiteit van Spectrumschool vastgesteld. Deze data, in combinatie met de kwalitatieve inzichten uit de interviews, verschafte een compleet beeld van de digitale competenties en uitdagingen.

Fase 3: IT Audit

Een grondige audit van de Google Workspace omgeving bracht specifieke verbeterpunten aan het licht met betrekking tot beveiliging, efficiëntie en samenwerking. De audit identificeerde onder andere kansen voor optimalisatie in accountbeheer, wachtwoordbeleid, dataopslag en het gebruik van communicatietools.

Fase 4: Ontwikkeling van een actieplan

De inzichten uit de interviews, de digitale bevraging en de IT audit werden samengebracht in een concreet actieplan met bijna 20 prioritaire actiepunten. Dit plan bevatte aanbevelingen voor het stroomlijnen van workflows, optimaliseren van de bestandsorganisatie, effectiever gebruik van communicatiekanalen en gerichte trainingen voor medewerkers.

HighGround kwam tot 3 deliverables waarmee de Spectrumschool aan de slag kan voor hun digitale transformatie.

Resultaten:

Door de combinatie van een IT audit, nulpuntmeting van de digitale maturiteit en een concreet actieplan, heeft HighGround Spectrumschool in staat gesteld om:

  • Inzicht te krijgen in de digitale uitdagingen: De oorzaken van inefficiëntie en inconsistentie in het digitale ecosysteem werden blootgelegd.

  • Een roadmap voor verbetering te creëren: Het actieplan biedt concrete stappen en prioriteiten om de digitale werking te optimaliseren.

  • Een basis te leggen voor een succesvolle digitale transformatie: De school beschikt nu over de kennis en tools om communicatie, samenwerking en kennisdeling te verbeteren.

Deze case study illustreert hoe een gestructureerde aanpak, combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve data, en een focus op concrete actiepunten, organisaties kan helpen hun digitale ecosysteem te optimaliseren en de impact van technologie op het onderwijs te vergroten.

Ook geïnteresseerd in een dergelijk project? Contacteer ons!

Vorige
Vorige

Waarom een digitaliserings-roadmap essentieel is voor jouw kmo

Volgende
Volgende

HighGround stroomlijnt digitale werkplek GO! Antwerpen